top of page

Gépvizsgálati szolgáltatásaink

  1. Gépek típusvizsgálata és tanúsítása

Azoknak a gyártóknak, akik az EU-ban kívánják eladni a gépüket, meg kell felelniük a 2006/42 / EK gépek irányelv követelményeinek. Az értékelés során teljes körű vizsgálati szolgáltatást nyújtunk, ahol szakértőink ellenőrzik az irányelv és az alkalmazandó szabványok betartását.

Szolgáltatásunkkal segítjük a gépgyártókat az ipari gépek tanúsításában számos szabványnak és szabályozásnak, ez alapján a gyártó ki tudja tölteni a Megfelelőségi Nyilatkozatot és feltüntetheti a gépen a CE jelölést. 

Az értékelés teljes vizsgálatot tartalmaz a vonatkozó szabvány/szabványok alapján, megfelelőség esetén Típusvizsgálati Tanúsítványt adunk ki.

Tanúsítványunk előnyöket jelenthet az Ön cégének, mivel a TÜV Rheinland nagy múltú, ismert és elismert tanúsító cég mind az európai mind a nemzetközi piacokon.

2. Gépek előzetes vizsgálata

A  gép fejlesztésének, vagy elkészítésének valamely fázisában történhet, ez tartalmazza a gép vagy gépegység  részleges vizsgálatát, a gép főbb biztonsági szempontjainak a meghatározását, a látható  nem megfelelőségek számbavételét.  Hasznos információk kerülnek megosztásra, a 2006/42 / EK gépek irányelv és az alkalmazandó szabványok követelményeiről. Az elővizsgálat során szakértőnk  a műszaki dokumentáció aktuális állapotát is ellenőrzi.

3. Szakmai konzultáció a gépek CE megfelelőségértékeléséről

A kb 4 órás konzultáció során bemutatjuk, elmagyarázzuk,  hogy gyártó/forgalmazó/importőr hogyan végezze el a gyártmányán a  CE megfelelőségértékelést, milyen direktívákat, szabványokat alkalmazzon, mire figyeljen a géppel érkező dokumentációkkal kapcsolatban. A konzultációk gyártóra szabottan azokat a direktívákat ismertetik, amelyek a gyártó gyártmányaival kapcsolatban figyelembe kell venni.

4. Funkcionális paraméterek ellenőrzése

A termék adott műszaki paramétereinek az ellenőrzését jelenti. (pl. pontosság, használatra való alkalmasság, teljesítmény, stb) Az ellenőrzés során szakértőink javaslatokat fogalmazhatnak meg a legjobb megoldásra.

Ez a szolgáltatásunk elsősorban új fejlesztéseknél tarthat érdeklődésre számot, de hasznos akkor is, amikor a termék végfelhasználója a  panaszát meg akarja alapozni a megvásárolt gép teljesítményének a nem megfelelőségével kapcsolatban.

5. Vezérlési funkciók ellenőrzése

A gépek biztonsági funkcióinak biztonsági értékelése az EN ISO 13849-1 és az EN ISO 13849-2 szerint történik. (a gépek biztonsága, a vezérlőrendszerek biztonsági elemei). A szabvány biztonsági előírásokat és iránymutatást ad az ellenőrző rendszerek biztonsági elemeinek (SRP / CS) tervezésére és integrálására vonatkozó elvekről, beleértve a szoftverek tervezését is. Az SRP / CS ezen részeiben olyan jellemzőket határoz meg, amelyek magukban foglalják a  biztonsági funkciók elvégzéséhez szükséges teljesítményszintet is (SRP / CS), függetlenül a felhasznált technológia és energia típusától (elektromos, hidraulikus, pneumatikus, mechanikus stb.). Ez az értékelés része az MD követelményeinek teljesítéséhez. Szakértőink ellenőrzik az ellenőrzési rendszer biztonsági szintjét az említett szabványoknak megfelelően.

6. Gépek kockázatértékelése

A kockázatértékelés elvégzése kötelező a gépi irányelv szerint, a kockázatértékelés dokumentumai a gyártói műszaki dokumentációban kötelező módon kell elhelyezni.  A kockázatértékelés segíti a kockázatok elfogadható szintre történő csökkentését.

Ügyfeleinknek segítségünkkel ún. harmadik fél által elvégzett kockázatértékelést kapnak kézhez, ami pártatlan és külső befolyásoktól mentes. A kockázatértékelés alapja  az EN ISO 12100: 2010 szabvány.  (A gépek biztonsága - A tervezés általános elvei - Kockázatértékelés és kockázatcsökkentés.)

7. EU képviselői szolgáltatás:  (EU Representative service)

Az európai irányelvek meghatározzák az EU-n kívüli gyártók európai képviselőjének a szerepét. Az európai irányelvek egy része kritériumokat határoz meg a gyártók számára: a termék uniós piacon történő értékesítéséhez az EU területén kívül található gyártó köteles kinevezni egy hivatalos, szerződéses európai képviselőt.

TÜV Rheinland InterCert Kft. (TRI) a TÜV Rheinland Group tagjaként  Magyarországon, az Európai Közösségek tagországában található független szervezetként EU képviseleti szolgáltatást nyújt az EU-n kívül található gyártók számára. Az átfogó szolgáltatás révén meg tudunk  győződni arról, hogy teljesülnek a termékek európai piacon történő forgalmazására vonatkozó követelmények.

A TRI vállalja, hogy az EU képviseleti megállapodásban meghatározott feltételek szerint az EU-n kívüli gépgyártó meghatalmazott EU képviselőjévé válik.

8. Egyedi gépgyártók gyártói képességeinek az ellenőrzése

Meggyőződünk arról, hogy a gyártó  képes-e  a termékeik előállítására a közösségi követelményekkel összhangban, rendelkezik-e  a szükséges berendezésekkel és mérőeszközökkel, az egyenletes  minőség fenntartására.

Az ellenőrzés következő főbb lépésekből áll: :

  • A személyzet képességeinek az ellenőrzése

  • a szükséges mérőeszközök és egyéb gyártói eszközök meglétének és megfelelőségének az ellenőrzése

  • a minőségbiztosítási rendszer megfelelő működésének az ellenőrzése

Ez a szolgáltatás elsősorban azoknak a gyártóknak ajánlott, akik egyedi termékeket gyártanak. A gyártói képességvizsgálat előtt célszerű a CE megfelelőségértékelési és szabványismereti oktatási szolgáltatásainkat is igénybe venni.

 

9. Használt, átalakított gépek megfelelőségének az ellenőrzése

A nagy értékű gyártó gépek amortizációja sokkal lassabb, mint egyéb ipari termékeké, ezért felújításokkal, átalakításokkal több évtizedik is működőképesek maradhatnak.

Gyakori, hogy használt termelőberendezések kerülnek újonnan épült hazai gyártói helyeken alkalmazásra.  

Típusvizsgálatot ilyen esetekben nem lehet végezni, az optimális eredményt adó, un. alapvető biztonsági előírások teljesülésének az ellenőrzését célozzuk meg. A szakértői munka során a feltárt hiányosságok kiküszöbölése és az gyártó által elvégzett kockázatellenőrzés biztonságos munkavégzést tesz lehetővé a használt, átalakított, felújított gépek üzemeltetőinek.

 

10. Gépsorok CE megfelelőségének az ellenőrzése

Tapasztaljuk, hogy gépsorokban különböző gyártóktól származó gépek együttese működik. A gépek működésének biztonsági szempontból történő összehangolásának ellenőrzése, a csatlakozási pontok megfelelősége a 2006/42 EK direktíva által előírt követelmény. Szakembereink segítenek az esetleges hibák feltárásában, a vizsgálataink eredményeképp a gépsoron is feltüntethető a CE jelölés.

 

11. Gépek villamos berendezéseinek az ellenőrzése

A gépek villamos berendezéseinek a vizsgálata (az EN 60204 szabvány szerint)  a 2006/42 EK direktíva által előírt követelmény.

Ennek a TÜV Rheinland Inretcert Kft.-nél különösen erős a szakmai háttere, hiszen az Termék üzletág villamos laboratóriumainak működési területe a kábelektől a szerelési anyagokon keresztül a vezérlőszekrényekig igen széles skálát mutat, így megbízható válaszokat tudunk adni mind  tervezőknek, mind  a kivitelezőknek a vonatkozó szabványok követelményeivel kapcsolatban.

 

12. Szakértői munkák

A TÜV Rheinland Intercert Kft. nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakértői készséggel segítik az ipar szereplőit olyan szakértői munkákkal, amelyek az adott gép, vagy termék  2006/42 EK direktíva alá harmonizált szabványok által előírt követelményeinek részben, vagy egészben történő ellenőrzésére irányul. Szakvéleményeink segítséget jelenthetnek a fejlesztőknek, kivitelezüknek, támogathatják az átalakítás vagy felújítás utáni gépek CE megfelelőségértékelését.

bottom of page