top of page
E-mobility
Biztonság mindenek felett - Safety Above All
logóka.jpg
HIPA_LOGO_közepes.jpg

 

AZ ELEKTROMOS MOBILITÁS  SIKERES TÉRNYERÉSÉNEK NÉLKÜLÖZHETETLEN FELTÉTELE A TECHNOLÓGIÁK ÉS FELHASZNÁLÓK ÁTFOGÓ BIZTONSÁGA

 

 

Budapest, 2018. november 15.

A TÜV Rheinland InterCert Kft. és a Jedlik Ányos Klaszter a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA) szakmai együttműködésben rendezte meg az „E-mobilitás – biztonság mindenek felett” című konferenciáját. A rendezvényen kormányzati és iparági, illetve a kutatás-fejlesztésben érdekelt partnerek osztották meg egymással az elektromos és intelligens mobilitás biztonsági rendszereivel kapcsolatos koncepcióikat. A résztvevők osztották azt az álláspontot, hogy a célok eléréséhez a különböző partnerek szoros együttműködése is szükséges.

A Budapesti Műszaki Egyetem dísztermében tartott konferencia megnyitó beszédében Novák Miklós, a TÜV Rheinland InterCert Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: az elektromobilitás fejlődése lehetővé teszi, hogy a partnerek már konkrét tapasztalatokat és menedzsment-tudást osszanak meg egymással. Eközben a fő cél az, hogy az innovatív mobilitási rendszerek ugyanolyan biztonságossá váljanak, mint a hagyományos technológiák.

A konferencia szakmai partnere, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) képviseletében Kis Tünde elnökhelyettes vázolta az alternatív meghajtásoknak a magyarországi járműiparban is mind jobban érvényesülő szerepét. Kiemelte, hogy megindult az elektromos autók részegységeinek (motorok, akkumulátorok) sorozatgyártása, illetve egyre több az ilyen beruházás, ami a hazai beszállítókat is új feladatok elé állítja.

A regionális környezetben felértékelődnek a Magyarországon átvezető „zöld közlekedési folyosók”, amelyek összekötik Németországot és Törökországot. Ezt Ságvári Pál, a Külgazdasági és Külügyminisztérium energiabiztonságért felelős utazó nagykövete jelentett ki. A diplomata szerint a Duna-régión átívelő szállítási útvonalak fejlesztésében egyszerre kell érvényesíteni az energiabiztonság és a dekarbonizáció szempontjait.

Vígh Zoltán, a Jedlik Ányos Klaszter ügyvezetője az e-mobilitásra ható megatrendek elemzése során rámutatott: az Európai Unió szabályozási folyamatai erőteljes kibocsátás-csökkentésre kötelezik mind az energiaszektort, mind a közlekedési szektort, így a klímabiztonsági kötelezettségek miatt az e-mobilitási piac dinamikus bővülése hosszabb távon is megmarad. A magyarországi növekedés is meghaladja a korábbi várakozásokat, hiszen az elektromos járművek állománya nem egészen négy éve alatt szinte a nulláról indulva érte el a 7400 darabot.

A TÜV Rheinland AG már az e-mobilitási infrastruktúra olyan kritikus, illetve innovatív elemeit teszteli világszerte, mint a töltőberendezések és az energiatároló egységek – ismertette Nicolas Bogdanski, a német anyavállalat illetékes szakmai vezetője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ezen a téren egységes szabályok mielőbbi elfogadására van szükség, hiszen pl. a különböző gyártmányú elektromos meghajtású gépjárművekben máshol van a feszültségmentesítő főkapcsoló, aminek nem ismerete a mentést végző team munkáját nagyban nehezíti. Dale A. Martin, a Siemens Magyarország Zrt. vezérigazgatója pedig a világ egyik legnagyobb technológiai cégének az új típusú mobilitási és energiarendszerekre vonatkozó stratégiai elgondolásait mutatta be a konferencia közösségének.

A rendezvény második szekciójában a hazai e-mobilitási piac meghatározó szereplői fejtették ki, milyen fejlesztésekkel garantálhatják a biztonságot, a fenntarthatóságot, a fejlődést és fogyasztók bizalmát. Tóth-Fekete Róbert, a MOL  Csoport e-mobilitási vezetője a nagy teljesítményű villámtöltők hálózatának telepítését nevezte cége egyik stratégiai céljának, míg Balogh Szabolcs, az NKM Mobilitás Kft. ügyvezetője a változatos ügyféligények felismerésének fontosságát hangsúlyozta. Az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft., mint az állami támogatási konstrukciók kezelője a piac által kevésbé preferált területeken segíti elő az országos átjárhatóság biztosítását – erről Pénzes László, a vállalat telepítési- és üzemeltetési vezetője beszélt.

Az e-mobilitás átfogó biztonságával kapcsolatban Pete Gábor, a Vodafone magyarországi és csehországi IoT-vezetője azt emelte ki, hogy a modern, nagy kapacitású infokommunikációs háttér nélkül nincs ma már közlekedés, és az adatátviteli hálózatokkal szembeni igények exponenciálisan nőnek majd az önvezető autók megjelenésével. A járműipari paradigmaváltás jelentőségét érzékeltette Papp László, a Porsche Hungária vezető autómérnökének előadása, amely kitért a Volkswagen elektromos gépkocsijaira vonatkozó biztonsági szabályzatra is. Az automatizált mobilitás jelentette párhuzamos kihívására reflektált Takács Árpád, az AI Motive szakmai kommunikációs vezetője, aki prezentációjában rámutatott az önvezető autózás megemelt energiaigényére is. A magyarországi e-mobilitás terén úttörő szerepet játszó ELMŰ vállalatfejlesztési igazgatója, Jászay Tamás azt hangsúlyozta, hogy csak az elektromos hálózatok körültekintő és intelligens fejlesztése garantálhatja a rendszer átfogó biztonságát; a fejlesztés során pedig figyelembe kell venni, hogy a nagy teljesítményű (villám) töltőberendezések a kétségtelenül igen kedvező otthoni töltéshez képest legalább tíz- vagy tizenötszörös áron adhatják át megtérülő módon az elektromos energiát. Az energia- és mobilitási szektor között többféle módon is átjárást jelentő hidrogén-technológia biztonsági aspektusait Mayer Zoltán, a Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület titkára elemezte, majd a konferencia fő támogatója nevében Kovács Gábor, a TÜV Rheinland InterCert Kft. üzleti területi vezetője hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen biztonsági szempontokra, és fontos vizsgálatokra kell figyelniük azoknak a szereplőknek, akik belépnek az e-mobilitás világába.

A konferenciára mintegy 130 érdeklődő regisztrált. Az előadások között és után kibontakozott eszmecsere visszaigazolta a szervezők várakozásait, miszerint a magyarországi elektromos és intelligens mobilitás fejlesztésében, illetve elterjedésében nélkülözhetetlen a biztonságra vonatkozó elvárások ismerete, és az érintett partnerek intenzív együttműködése.

A fentiekkel kapcsolatban további tájékoztatást ad: 


Fáth Péter, TÜV Rheinland InterCert Kft., 30/941 3000, peter.fath@hu.tuv.com
Vígh Zoltán, Jedlik Ányos Klaszter, 70/318 9186, zoltan.vigh@jedlikanyosklaszter.hu

 

A konferencián elhangzott előadások az alábbi linken találhatóak meg:

 

E-mobility konferencia előadásai
 

A konferencia célja az alábbi kérdések megválaszolása:

  • Melyek az elektromos mobilitással kapcsolatban már most látható biztonsági kockázatok? 

  • Ki- mit ért megfelelő biztonság / biztonsági szint alatt?

  • Hol húzódnak meg a felelősségi körök?

  • Mit tehetünk annak érdekében, hogy Magyarország és az itt működő vállalatok felkészülhessenek az új kihívások kezelésére?

  • Lehet Magyarországon olyan kooperációt kiépíteni, ami „visszasugároz” az anyacégek együttműködésére?

  • Ki- és hogyan gyűjti, ki- és hogyan használja az elektromos autókból kinyerhető információkat – és hogyan lehet ezeket közösen hasznosítani?

  • Ha mentésre van szükség, akkor hova fordulhat a mentést végző team? 

Program

Helyszín: 

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Központi épület

(1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.) I. emeleti Díszterme

Időpont:

2018. november 15., 9:00-16:00

Részvételi díj:

27 500 Ft + ÁFA

bottom of page